Homepage - Fotografi - Allmänt om fotografi
Allmänt om fotografi

Allmänt om fotografi

Fotografi

Att fotografera är något som de flesta nu för tiden gör väldigt ofta. Möjligheterna har blivit mycket större och nästan alla har tillgång till en kamera hela tiden i form av sin smarta telefon. Så har det dock inte varit särskilt länge. För bara 20 år sedan var fotografering en process som tog tid och man var tvungen att framkalla sina bilder innan man ens kunde ta del av dem, något som både tog tid och kostade pengar. Men vad innebär egentligen fotografering?

Fotografering är något så fantastiskt som att man kan spara ner bilder från livet till fysiska bilder. Istället för att behöva måla av saker och ting kan man helt enkelt fotografera dem, och idag är tekniken så pass utvecklad att fotografier kan vara väldigt detaljerade och verklighetstrogna. Att fotografera är egentligen en slags avbildning från verkligheten. Denna avbild skapas genom att man via ett medium som är ljuskänsligt fångar in den. Dessa bilder kan man sedan överföra till ett papper eller helt enkelt spara på sin dator eller hårddisk.

Fotografi som ord kommer som det mesta annat från grekiskan och betyder ungefär ljus och måla, eller måla med ljus. Det är ifrån fotografikonsten som sedermera filmkonsten utvecklades, och till en början var alla fotografier endast i svartvitt vilket alla som har sett ett äldre foto någon gång bevittnat.

Även om de allra flesta idag har tillgång till en kamera så är det inte alla som är professionella fotografer. En fotograf är någon som arbetar med fotografi på en professionell nivå. Konkurrensen mellan fotografer är idag mycket högre än tidigare eftersom man inte längre behöver fotografer för att framkalla sina foton. Fotografer används dock ofta vid mer celebra tillfällen så som giftermål och de arbetar ofta på nyhetsredaktioner eller helt enkelt som konstnärer. Många fotografier har genom åren blivit legendariska eller ikoniska precis som andra konstverk och det är inte så lätt som man kanske kan tro att ta en bra bild utan man måste tänka på aspekter så som ljus och vinklar och så vidare.

Fotografier är även något som är viktiga inom samhället och när det kommer till ID-handlingar. Varje gång man ska legitimera sig behöver man visa upp ett litet fotografi av sig själv för att den man legitimerar sig för ska kunna se att det verkligen är en själv. De används även av polisen för att till exempel identifiera brottslingar och för att dokumentera brottsscener. Det används även inom vetenskapen som hjälp för att kategorisera till exempel sjukdomar eller djur.

Eftersom bilder är avbildningar av verkligheten brukar man även säga att de säger mer än tusen ord och det är vanligt att nyhetsmedier använder eller köper in bilder för att bevisa att något har hänt.

nullpoint