Homepage - Uncategorized - Fotografera med mobiltelefonen
Fotografera med mobiltelefonen

Fotografera med mobiltelefonen

Uncategorized

I dag har de allra flesta mobiltelefoner minst en kamera i sig. Kamerans kvalitet kan variera men man kan i alla fall ta bilder med den. Det finns både fördelar och nackdelar med att använda mobilens kamera och det kan också ske att telefonen går sönder. Men hur fungerar det att ta bilder med telefonen?

Fördelar med att använda mobilens kamera

En stor fördel med att använda sig av kameran i mobiltelefonen är att man i de allra flesta fall har telefonen med sig. Ofta har man inte med sig sin systemkamera och då kan det hända att man missar de allra bästa ögonblicken. Kameran i telefonen går också snabbt att starta upp och man kan enkelt ställa in inställningarna så att de passar de aktuella förutsättningarna.

En annan fördel med att använda telefonen till att ta bilder är att man kan ta den med sig utomlands. Telefonen är lätt att förvara och ofta tål den också vatten betydligt bättre än vad en systemkamera gör.

Om telefonen går sönder

Om man har många bilder i sin telefon kan det vara klokt att säkerhetskopiera dem då och då. Om telefonen går sönder kan man annars bli av med bilderna. Man kan laga en iphone 11 och även andra telefonmodeller men i flera fall går innehållet förlorat. Undantaget är om man har bilderna sparade på ett separat minneskort som man satt in i telefonen. Då kan de ofta klara sig. En säkerhetskopiering tar dock inte speciellt lång tid och då kan man också spara ner meddelanden och annat som man behöver spara.

Kan telefonen ta lika bra bilder som en systemkamera?

Om man vill ta professionella bilder kan man inte bortse från att en systemkamera tar bättre bilder än telefonen. Telefonen har en allt för liten lins, och man kan inte byta objektiv på den. Det gör att man inte kan ta bilder på långt håll, med bra resultat. Även om kameran i telefonen sägs ha många megapixlar är det inte bara det som räknas utan man måste också se till kamerans andra delar.

Vill man driva ett företag inom fotografering kan man inte klara sig med bara en mobiltelefon. Den fungerar någorlunda för att ta familjebilder men som professionell fotograf är det inte lika bra.

Fotografera i mörker med mobilen

En sak som mobilen ofta inte kan klara så bra är fotografering i mörker. Med en professionell kamera kan man justera slutartid, bländare, ISO med mera men det går inte på en mobiltelefon. Bilderna blir därför allt för mörka eller väldigt suddiga. Blixt kan fungera i några fall, men man bör tänka på att den inte räcker speciellt långt och dessutom kan den skapa ett onaturligt ljus. Ska man fotografera hästar eller andra djur kan blixten också skrämma dem.