Homepage - Fotografi - En nybörjarguide till produktfotografering
En nybörjarguide till produktfotografering

En nybörjarguide till produktfotografering

Fotografi

Denna lilla guide passar dig som är helt ny på det här med fotografering, samt dig som även har lite erfarenhet sedan tidigare men är nyfiken på att lära dig mer om produktfoto. Vi kommer inte att gå igenom så mycket av den tekniska biten med kameran då detta skiljer sig för mycket från olika kameror som man kan använda. Det du kommer lär dig här är lite simpla men smarta trix för att få dina foton att bli mer intressanta och se lika professionella ut som dem du hittar i en produktkatalog.

Belysning

Belysningen är otroligt viktig när du ska fotografera produkter. Med ett bra ljus kan du lyfta fram produkten bättre och du kan tydligare se det som du har fotat. Detta går att lösa med professionella studiolampor som kan vara ganska dyra. För dig som vill komma undan billigare, så kan du köpa en vanlig golvlampa från IKEA som du sedan kan rikta mot ditt föremål. Så det är viktigt att du väljer rätt lampa som passar dina behov men samtidigt din budget.

Bakgrund

Bakgrunden som du ser titta fram bakom produkten som du fotograferar är minst lika viktig. Bakgrunden när du fotograferar hjälper till att lyfta fram produkten och skapar även en liten atmosfär runt det du fotar. En bakgrund kan vara allt från en dyr fotolåda till vita A4-papper som du tejpar på väggen bakom föremålet. Ett tips om du är på en budget är att skriva ut högupplösta bilder av olika tegelväggar och andra bakgrunder som du kan tänkas använda, det är ingen som kommer att märka det efter att du har redigerat dina bilder.

Bygg en egen fotolåda

Du kan självklart köpa en dyr fotolåda som är anpassad för produktfotografering och har bakgrunder och lampor inbyggda. Men är du som sagt ny med detta och är på en budget då kan du smidigt och enkelt bygga en egen fotolåda med saker som du har där hemma. Med hjälp av kartong kan du bygga väggarna till din låda samt använda en vanlig bordslampa till belysningen. Du kan använda dig av folie som kan fungera som en form av ljusförstärkare till din lilla studio och sedan är det bara att låta kreativiteten flöda.

Tips på inspiration av produktfotografering

Om du vill ha lite inspiration för hur det kan se ut med slutresultatet av produktfotografering av kläder, då kan du surfa in på hemsidan Busnel som har vackra och stilrena foton på sina kläder med och utan modeller. Kommer du att fota smycken, då kan du gå in på ett företag som säljer smycken och du kan ser hur dom har gjort för att ta sina foton. Detta kan du göra med vilken produkt som helst för att få lite tips på hur experterna gör när de fotar olika produkter och sedan göra likadant. Lycka till i ditt fotande.

nullpoint