Homepage - Uncategorized - Från analog till digital fotografering
Från analog till digital fotografering

Från analog till digital fotografering

Uncategorized

De som växer upp idag med smartphones och Instagram ser digital fotografering som något självklart. Men faktum är att de gamla analoga kamerorna var helt dominerande för bara 20 år sedan. Då var man tvungen att fotografera i blindo, det vill säga man visste inte ifall bilden man nyss hade tagit blev suddig, underexponerad eller förstörd på annat sätt förrän man hade fått fotot framkallat.

För att framkalla filmen var man tvungen att först göra slut på filmrullen, som vanligtvis hade plats för 24 eller 36 foton. Därefter fick man skicka den med post till något fotolabb och det kunde sedan ta en vecka eller mer innan man till slut fick tillbaka sina framkallade semesterbilder. Visserligen fanns polaroidkameror redan på den tiden, som kunde framkalla bilderna direkt ur kameran, men den dominerande kameramodellen bland gemene man var de vanliga analoga kompaktkamerorna.

Digitalkamerorna förändrade fotograferandet

I slutet av 1990-talet började dock de första digitalkamerorna för vanliga konsumenter dyka upp. Till en början var de dyra, hade väldigt dålig optik och tog lågupplösta bilder, men det var ändå ett stort tekniskt genombrott. Plötsligt kunde man ta hur många foton man ville utan att slösa på någon film. Man såg dessutom direkt i en LCD-display på kamerans baksida hur pass bra bilden man nyss tagit blev. Om den blev för dålig kunde man enkelt radera den och ta en ny.

Den nya tekniken gjorde också att fotograferingsbeteendet ändrades. Från att folk tidigare mest hade fotograferat på semesterresor och vid högtidliga tillfällen började digitalkamerorna användas även för mer vardagliga saker. Man började nu använda kameran mer för ren dokumentation. Till exempel för att ta kort på alla sina saker hemma innan man packar ner dem i kartonger och ringer en flyttfirma för transport till den nya bostaden. Ur försäkringssynpunkt var det också bra att ha sitt hem dokumenterat. Det gick att experimentera mer och ta “onödiga” kort när den virtuella filmrullen var oändlig och i praktiken gratis.

Mobilkamerorna dyker upp

Med tiden blev de digitala kamerorna både såpass billiga och bra att de konkurrerade ut de gamla analoga kamerorna. I takt med att kamerasensorerna blev allt mindre och billigare började det även bli vanligt att mobiltelefoner fick inbyggda kameror. Idag har även smartphones av budgetmodell en inbyggd kamera som kan ta bra mycket bättre bilder än vad de första digitalkamerorna kunde. På senare år har det rentav blivit så att smartphonekameror har börjat konkurrera ut de renodlade digitalkamerorna, eftersom bilderna man kan ta med en iPhone eller Android-mobil idag håller tillräckligt hög kvalitet för de allra flesta.

Mobilkamerorna har även de förändrat sättet vi fotograferar. De flesta mobilerna idag har minst en kamera på baksidan och en på framsidan. Att ta en selfie har blivit ett begrepp och appar som Instagram har blivit väldigt populära. Med hjälp av mobilens inbyggda GPS kan man dessutom få den geografiska positionen inbakad i bilderna man tar, så man i efterhand kan gå tillbaka och se exakt på en karta var bilden togs.