Homepage - Fotografi - Konstfotografi eller fotokonst?
Konstfotografi eller fotokonst?

Konstfotografi eller fotokonst?

Fotografi

Konstfotografi är en konst som är något svår att definiera. Många har en klar uppfattning om vad som kan anses vara konst eller inte medan andra är konservativa gällande vad som är fotografi eller inte.

Genom historien har alla typer av hantverk som utförts av skickliga hantverkare ansetts vara konst. Det var inte förrän på 1700-talet som begreppet konst började inkludera litteratur, dans, musik och teater. Vad som ansågs vara konst utökades från målningar och föremål till att även inbegripa levande uttryck från artister.

Diskussioner om huruvida fotografi är konst eller inte är fortfarande aktuellt. Ett fotografi är många gånger resultatet av en skapandeprocess från fotografen. Även om ett fotografi (för många) endast är en återspegling av en verklighet kan det ta åratal och mycket arbete för en fotograf att ta det perfekta fotografiet. Många känner till världens bästa fotografier men få vet fotografens namn.

Fotografier har genom tiderna givit oss ovärderlig information som vi annars varit utan, med allt från porträtt av kända personer såsom “Billy the Kid”, apacheledaren Geronimo och världens mest kända sheriff Wyatt Earp.

När man kombinerar fotografi med konst uppstår fotokonst. Ibland används fotografier för att skapa konst av konstnärer och ibland skapar fotografen sin egen konst av sina fotografier med hjälp av datorprogram såsom Photoshop eller liknande. Dagens digitala kameror i kombination med datorer har bidragit till denna nya konstform som växer stadigt världen över med hjälp av internet.

Fotografier och fotokonst är vackra att dekorera väggarna med i bostaden. Trots dekorationer måste väggar inomhus hållas i gott skick och behöver målas om emellanåt. Ett hus behöver underhållas och ägaren bör måla fasaden med jämna mellanrum. Företaget K3 erbjuder professionellt måleri i Bromma till bra priser. Med lång erfarenhet, ansvarsförsäkring och fast pris kommer du att få ett garanterat fantastiskt resultat med målning inomhus, utomhus samt även tapetsering.

Fotokonst är en ny konstform som saknar regler eller fastställda normer. Det står varje fotograf och konstnär fritt att skapa sin egen konst. Via den digitala kameran och datorer kan fotokonstnären skapa konst inspirerad av abstrakt, surrealistisk, modern eller impressionistisk konst. Det finns inga begränsningar utan allt är möjligt. Fotografier av djur, människor, natur eller landskap kan förvandlas till konst genom lätta förbättringar via fotobehandlingsprogram. Det krävs ingen utbildning eller examen för att skapa fotokonst utan ditt arbete kommer att avgöra din talang.

Fotokonst är roligt och det är fritt fram att experimentera och prova sig fram. Åskådarna kommer att avgöra om ditt arbete är uppskattat eller inte. Det är inte möjligt att alla alltid kommer gilla alla dina alster från din fotokonst. Det gäller att fortsätta att utveckla och förbättra sig själv för att nå fina resultat. Fotokonst är precis som all annan konst ett uttryck från konstnären. Skillnaden är att fotokonst kräver en annan typ av talang än andra konstformer och är framförallt en billigare konstform att syssla med. Om du inte är nöjd med ditt konstfoto kan du enkelt spara ditt arbete och börja en ny skapandeprocess i datorn med ett annat foto. En konstnär som målar med olja på duk och som inte är nöjd med resultatet måste skaffa en ny duk och börja om från början. YouTube har många bra videor om hur du kan skapa fotokonst.

nullpoint