Homepage - Fotografi - Fota mjuka bilder med gammaldags atmosfär
Fota mjuka bilder med gammaldags atmosfär

Fota mjuka bilder med gammaldags atmosfär

Fotografi

Gamla bilder med mjuk bomullskänsla i den svartvita, nästan lite gråa framtoningen, börjar synas alltmer även utanför “fotokretsar”. Atmosfären ger mystik och bilden blir intressant – men hur kan du själv åstadkomma en sådan bild?

Är det inte lite lustigt hur man förr i tiden med gammaldags teknik kunde skapa något så vackert? Vi kan göra det idag också, lite av det kan vi skapa vid själva fotograferingen och en del kan göras med bilden efteråt.

Vad behöver du för utrustning?

Du behöver en kamera som har en stor bländaröppning med exempelvis 2.8 på ditt makroobjektiv. Detta blir mjukt eftersom skärpedjupet är kort. Om du fotograferar med din mobiltelefon är det lite svårare med specifika inställningar, men att fota exempelvis vid ett fönster ger ett mjukare ljus.

Ljuset

Ljuset gör stor skillnad. Skarpa kontraster med starkt solljus ger ett hårdare ljus medan mulet väder ger ett mjukare ljus. När du arbetar med bilden efteråt i din dator kan du leka med ofta sätt att göra bilden mjukare eller mer “bomullsliknande”. Idag har flera människor bildbehandlingsprogram som exempelvis Adobe Photoshop där man kan ställa in “gaussian blur” och få bilden mycket vackert “softad”, precis som på en hundra år gammal bild. En minskad färgmättnad ger också ett mjukare intryck, det vill säga du kan göra färgen “rundare” och inte så påträngande.

Flera tips för mjukt ljus

  • Spänn upp ett lakan utomhus om det är soligt. Låt solen lysa igenom det och ljuset blir mjukare.
  • Om du behöver använda kamerans blixt kan du göra ljuset mjukare genom att placera ett tunnt papper eller tyg framför den.
  • Ljuskällan ska vara så nära som möjligt utan att hamna i bild.
  • Om du fotar med blixt, dra ner blixten några steg för att få jämnare skuggor.
  • Se om möjligt till att ha ljus från flera håll, fler ljuskällor ger mjukare ljus.
nullpoint