Homepage - Fotografi - De bästa bröllopsbilderna
De bästa bröllopsbilderna

De bästa bröllopsbilderna

Fotografi

Att ta bröllopsfoton är ett av roligaste men också mest krävande uppdragen för en fotograf, då man å ena sidan har ett roligt tema men samtidigt måste lyckas då det är en oerhört viktig engångsföreteelse för alla inblandade. Man kan ju inte be paret gifta om sig om alla bilderna blivit usla!

Ett bröllop kan dokumenteras både som fotoalbum och proffsig filmproduktion och för fotograf och kameraman finns det en hel del saker att tänka på. Den här artikeln handlar om vad man som fotograf kan göra för att försäkra sig om att bilderna blir bra och att dagen förevigas på ett tillfredställande sätt.

Innan bröllopet

Ett måste för att ett bröllopsalbum skall bli bra är att fotografen och brudparet träffas en eller flera gånger innan bröllopet går av stapeln. Detta är ju en händelse som man

planerat länge och omsorgsfullt, kanske i flera år, och det är viktigt att fotografen förstår parets vision av det hela. Detta är DERAS dag, inte fotografens, och om de vill ha ett romantiskt bröllop med rosa blommor och ett diffust, vitt ljust eller en svartvit hårdrocksvigsel i mörka toner måste man som fotograf vara uppmärksam på detta.

Ett annat tips är att skriva en lista på vilka som skall fotas med vilka under bröllopsfotograferingen. Som fotograf vet man inte vem som är vem, så allra bäst är det om en nära släkting kan agera som assistent när bilderna skall tas och ropa upp vilka som skall ta plats för att fotas.

Under bröllopet

Beroende på var själva vigselakten äger rum bör man vara beredd på olika ljus- och väderförhållanden. Det behöver inte vara fråga om extrema förhållanden som när ett par ville

fotas under bergsbestigning men det kan till exempel handla om skillnaden mellan vinter/sommar och dag/kväll. Ett par i Sverige som gifter sig klockan fyra en sommardag får ett helt annat ljus än ett som gifter i sig under vinterhalvåret.

Som fotograf bör man alltid ha minst två kameror med sig. Man vet aldrig om olyckan är framme och om kameran plötsligt slutar fungera finns det ingen tid att leta rätt på en ersättare. Ha därför alltid en extrakamera i väskan. Man kan också använda den andra kameran till att ta svartvita bilder så att man slipper göra omställningar mitt under akten.

Efter bröllopet

När det hela är över har man hundratals bilder att sålla igenom på datorn. Det är nu dags att välja de bästa fotografierna, liksom att ge dem en viss behandling. Även om man inte är proffsfotograf så kan man hitta en hel del bra

gratis bildbehandlingsprogram som kan hjälpa en att göra bilderna perfekta. Var dock försiktig med att inte överdriva jobbet med för skarpa färger och effekter, utan använd det istället för att skära och rätta till bilderna, liksom att ta bort eventuellt skräp pch smuts.

nullpoint