Homepage - Fotografi - Gruppfotografering
Gruppfotografering

Gruppfotografering

Fotografi

Som fotograf, vare sig man är amatör eller proffs, så skall man ibland fotografera grupper av människor i olika sammanhang. Det kan röra sig om ett bröllops- eller klassfoto eller att man fått i uppdrag att fota ett företag med alla anställda eller helt enkelt ett gäng kompisar. Den gemensamma faktorn är att det är fråga om ett flertal personer och här finns det ett antal saker att tänka på.

Utrustning

Skall man fota en större grupp människor är det bra att ha ett objektiv som tillåter en vid vinkel, och man bör använda ett

normalobjektiv som, precis som ordet tillåter, tillåter fotografen att ta en så naturlig bild som möjligt för ändamålet. Man vill ju att alla ska få plats i bilden utan att de som står ytterst i kanterna förvrängs av att objektivet är för konvext. Skall man ta bilden på kvällen eller vill ta en serie bilder i panorama stil kan det också vara en god idé att ha en stabil tripod för att undvika darrningar och suddiga kanter. Oavsett vilken typ av foto man vill syssla med så är de ovanstående föremålen bland de viktigaste komponenterna i en standardutrustning och om man planerar att låna pengar för att komma igång är detta en bra plats att börja på.

Uppställning

När man skall ta ett gruppfoto så finns det två viktiga faktorer att ta med i beräkningen: modellernas längd och vilket utrymme man befinner sig i. Ponera att det rör sig om en ganska stor grupp men man befinner sig i en lokal som inte tillåter att fotografen kan ställa sig på tillräckligt avstånd för att alla skall komma med i bilden. Här gäller det att samla gruppen så kompakt som möjligt så att alla står i några rader, där de längsta står längst bak, de kortare framför dem, en rad med sittande och kanske till och med ett par som ligger ned.

Har man däremot utrymme kan man låta folk stå sida vid sida och sedan stå tillräckligt långt bak att alla kommer med. Med detta uppstår dock ett annat problem: bilden kommer att ha massor av tomt utrymme ovanför och nedanför gruppen och om man skall

beskära det blir det ett avlångt panorama foto. Placering är därför A och O för att alla skall synas.

Posering och rörelse

Först och främst så gäller det att gruppen står i en säker miljö, så att det inte går så illa som vid en

thailändsk borgmästares gruppfotografering där han blev överkörd av en grävmaskin. Nej, inte för nära kajer eller aktiva byggnadsplatser!

Det kan vara kul att leka med gester och poseringar. Be alla i bröllopsfotot att vinka, ta bilder på gruppen uppifrån eller från ett grodperspektiv, säg åt alla att titta på varandra istället för fotografen eller låt alla göra fula miner – det naturliga skratt som ofta kommer efteråt kan bli den bästa bilden!

nullpoint