Homepage - Uncategorized - Fotografi
Fotografi

Fotografi

Uncategorized

En bild säger mer än tusen ord. Så lyder ett av de gamla talesätten. Det betyder att genom att se en bild får vi en känsla och förståelse på ett annat sätt än om vi skulle läsa ord som beskriver vad bilden ska återge. Fotografi är mäktigt och i dag blir det mer och mer enkelt för vem som helst att ta bra fotografier! Den digitala utvecklingen har gjort att smarta telefoner har väldigt bra kameror, digitala kameror finns i många olika prisklasser och det är enkelt att ta massa olika bilder utan att byta film (som man gjorde förr i de analoga kamerorna) och många program för bearbetning har blivit enklare att använda. Men även om man har en bra utrustning, vad är de bästa nybörjartipsen för den som börjar att fotografer? Här är några tips till dig som vill bli bättre på att fotografera.

Utrustning

Kanske är du väldigt insatt i den teknologiska utvecklingen och vill köpa den allra nyaste kameran med alla häftiga nya funktioner. Men, vad många inte tänker på är att om man är nybörjare på att fotografera så kan en proffskamera mer stjälpa än hjälpa en nybörjare. Med fler funktioner finns det större risk att använda fel inställningar. Bättre är att köpa en prisvärd kamera och lära sig alla grundfunktioner, alternativt en dyrare kamera som kan köpas begagnat. Satsa hellre på några bra objektiv än ett super dyrt kamerahus.

Innan du beger dig ut för att fota är det viktigt att kolla din utrustning och se till att den funkar för de miljöer du ska befinna dig i. Kanske ska du vara någonstans där det är väldigt kallt, vilket kan påverka hur länge ditt batteri håller. Då kan ett alternativt vara att ladda upp ett extrabatteri att ta med. Här kan du läsa mer om hur olika elavtal påverkar vad det kostar för dig att ladda ett eller flera batterier och ta med det i din budget när du kalkylerar hur mycket pengar du ska lägga på din kamerautrustning. Vad som även är bra att fundera på är huruvida du behöver regnskydd, kameraväska, och rengöring för din kamera. Det tråkigaste som finns är att vara ute på upptäcktsfärd med kamera i hand och upptäcka att batteriet är dött, att du inte kan ta fram kameran för du inte har rätt skydd för den, eller att din lins blivit dammig och bilderna därför får dammprickar på sig.

Lär dig grundinställningar och hur du redigerar dina bilder

Det finns en vits i att lära dig kamerans grundinställningar. Vissa nyckelbegrepp som är viktiga är till exempel ISO och bländare. Genom att lära dig att redigera din bilder efteråt i något datorprogram för bearbetning får du även en större förståelse för hur bilder påverkas av olika inställningar.