Homepage - Fotografi - Fotografi i svartvitt
Fotografi i svartvitt

Fotografi i svartvitt

Fotografi

Idag ser vi färgfotografi som något självklart, men länge var fotografier något som återgavs i gråskalor, eller i svartvitt, då det var ovanligt att man kunde återge färger. Svartvitt fotografi var mycket billigare än färgfotografi så även efter att färgfotot gjorde entré så fortsatte den svartvita typen att dominera under lång tid. Det krävdes även mycket mindre utrustning för att ta svartvita foton än de i färg, dessutom var de lättare att framkalla.

Det fanns dock även kameror som återgav färgen sepia som är en mer brunaktig färg. Många tycker dock fortfarande att den svartvita varianten passar bättre i många sammanhang och man eftersträvar inte sällan att ta svartvita foton istället för sådana i färg. Särskilt om man vill manipulera foton för att se äldre ut, och det har hänt även i modern tid att man har gjort hela filmer i svartvit, ett exempel på detta är filmen Sin City som man kan läsa om på IMDB.

Den fortsatta fascinationen för svartvita foton har dock troligen främst med nostalgi att göra och inget annat. Eftersom de allra flesta foton tidigare var i svartvitt så är det en av de främsta markörerna för något som hände för längesedan.

nullpoint