Homepage - Fotografi - Tips för hobbyfotografen
Tips för hobbyfotografen

Tips för hobbyfotografen

Fotografi

Idag överöses vi mer än någonsin av bilder. Det kommer i alla former, särskilt i digital form. När vi väljer våra mobiltelefoner, är kameran en mycket viktig del. Trots att det finns mängder av filter att använda, blir långt ifrån alla bilder bra. Oavsett vilken teknik vi använder, finns det en hel del grundläggande kunskaper inom fotografi, som är viktiga att kunna för att få till snygga bilder. Här kommer några av huvudtipsen för att utvecklas i sitt arbete som hobbyfotograf.

Begränsning

Ett sätt att få till flera bra bilder, är att begränsa vilket urval man fotograferar. När det finns för många möjligheter, blir resultatet ofta spretigt. Ska man fotografera en fest, kan det vara bra att exempelvis fokusera på gästernas uttryck, eller tvärtom, enbart ta bilder där helheten alltid syns. Självklart kan man kombinera olika uttrycksformer, men det kan vara smart att hitta “ett sätt” som blir huvudtemat. Genom att ge sig själv begränsningar, tvingar man sig själv att börja tänka kreativt, och då kan bilderna verkligen lyfta.

Inspiration

Ett av de viktigaste verktygen man har som kreatör, är inspiration av andra som arbetar med samma sak. Det finns inget fult i att kopiera och försöka efterlikna verk man själv gillar. Tvärtom är det ett bra sätt att lära sig hantverket på. Man bör dock alltid försöka göra sin egen grej av det i slutänden. Många stora konstnärer har blivit duktiga genom att kopiera och förespråkar det som ett bra sätt, bland annat Pablo Picasso, som är en av världens största konstnärer. Man kan även göra någon form av bildanalys, av de bilder man gillar och försöka förstå hur de är uppbyggda. Genom att inspireras av häftiga svartvita posters som säljs här till ett bra pris, och sätta upp dessa i sin bostad, kan man låta sig omringas av inspiration.

Byta spår

På samma sätt som begränsningar i längden faktiskt kan öka friheten i fotograferandet, gäller det att inte fastna i gamla spår. Tar man alltid bilder på samma avstånd, upplevs de till sist tråkiga. Man kan då prova att börja ta bilder på väldigt nära håll och fokusera på detaljer. Den som fotograferar landskap, kanske börjar tänka i nya banor och väljer helt nya motiv.

Förstör din älskling

Det finns ett uttryck inom konsten, kill your darlings, som betyder att man ska undvika att bli för kär i en viss typ av bilder. Det kan bli lätt att man blir blind, och därmed inte utvecklar sig. Genom att prova att göra ändringar i sina bilder, vilket man normalt inte gör, kan kreativiteten åter igen komma tillbaka. I bildbehandlingsarbetet kan man alltså prova att ta bort det där fina blänket, eller skuggan eller vad man nu tycker är väldigt fint, för att se vilka andra kvalitéer i bilden som kan dyka upp.

Arbeta till musik

Genom att lyssna på musik medan man arbetar med sina bilder, kan nya oväntade resultat dyka upp. Det kan även vara ett bra sätt “att komma igång” om man har idétorka, varför inte illustrera musiken man hör. Vilka bilder kan den representeras av?

nullpoint